Kedinizin ya da Köpeğinizin Ayrılık Kaygısı ile Nasıl Başa Çıkarsınız?

Tarih: 10.10.2022 18:47
Kedinizin ya da Köpeğinizin Ayrılık Kaygısı ile Nasıl Başa Çıkarsınız?
Pandemi sırasında evden çalışanlarımızın sayısı arttı ve bu şanslı kesim evcil hayvanları ile daha kaliteli zaman geçirme fırsatı buldu. Aşının bulunması, aşılanma sayısının artması ile evden çalışan kesimin birçoğu ofislere geri dönüyor ve patili dostlarını evde bırakmak zorunda kalıyor.
Pandemi sırasında evden çalışanlarımızın sayısı arttı ve bu şanslı kesim evcil hayvanları ile daha kaliteli zaman geçirme fırsatı buldu. Aşının bulunması, aşılanma sayısının artması ile evden çalışan kesimin birçoğu ofislere geri dönüyor ve patili dostlarını evde bırakmak zorunda kalıyor. Alıştıkları bu güzel rutinlerinin bozulması kimi kedi ve köpeklerimizde stres ve ayrılık kaygısına yol açabildiği gibi bununla beraber gelen sorunları da beraberinde getirir.
Hele bir de kedinizi ya da köpeğinizi pandemi sürecinde sahiplendiyseniz, bu süreç hem onun hem sizin açınızdan çok daha zor geçecektir. Çünkü her zaman bütün gün evde olan sahibinin bir anda yokluğu, daha büyük bir travma şekillendirebilir.
Bu alışma döneminde evcil hayvanlarınız için endişelenmeniz bir yana eve geldiğinizde koltuk döşeme ve minderlerinizi yırtık halde, halınızı da idrar içinde bulmak istemezsiniz. 
Ancak, aşağıdakiler gibi ayrılık kaygısı belirtilerini gözden geçirip kedinizde ya da köpeğinizde bu gibi davranışlar olup olmadığını değerlendirerek, bu süreci kolaylaştırmak için ilk adımı atabilirsiniz;
Ø  Saldırgan davranışlar
Ø  Havlama veya uluma
Ø  Aşırı nefes alma, hızlanma ve salya artışı
Ø  Bir yerde saklanma ya da kaçmaya çalışma
 
Sakin olun, işe döndükten sonra kedinizin ya da köpeğinizin ayrılık kaygısı yaşadığını fark ettiyseniz paniğe kapılmanıza gerek yok. İşte kedinizin ya da köpeğinizin yokluğunuza uyum sağlamasına yardımcı olmak ve hayatı ikiniz için de kolaylaştırmak için atabileceğiniz adımlar.

Sevdiği Bir Rutin Oluşturun
Bir sabah rutini belirlemek, ayrılık kaygısınıkediniz veya köpeğiniz için çok daha az stresli hale getirebilir. Her sabah ilk iş köpeğinizle yürüyüşe çıkabilirsiniz, iş saatlerinize göre bu sabah rutinini ayarlayıp bu rutini devam ettirin. Her sabah bir rutini takip ederek, köpeğinizin değişikliğe uyum sağlamasına yardımcı olacak ve ona her gün ne beklemesi gerektiği konusunda bir fikir vermiş olacaksınız. Kedinizle her sabah kısa da olsa oyun veya tarama gibi onun da hoşuna gidecek bir rutini gerçekleştirebilirsiniz. Bu onun sizden ayrı kalmaya karşılık elde ettiği güzel bir aktivite olacak ve kaygısını yenmesine yardımcı olacaktır. Tutarsız bir program, evcil hayvanınızın endişeli veya stresli hissetmesine neden olabilir ve yüksek sesle miyavlama, havlama ve diğer istenmeyen davranışlara yol açabilir.
 
Onları Sevdiği Bir Yiyecek ya da Oyuncakla Oyalayın
Kedi ya da köpeğinizi en sevdiği oyuncak veya ödülle meşgul tutmak, siz evden ayrılırkenki aşamada onun dikkatini dağıtabilir. Köpeğinizin sevdiği öten bir oyuncak kemik ya da kedinizin en sevdiği ödül maması, siz kapıdan parmak uçlarınızla çıkarken onların enerjisini başka bir tarafa yönlendirmesine yardımcı olacaktır.

Enerjisini Atabileceği Bir Aktivite Yaptırın
Evden çıkmadan önce evcil hayvanınızın bol miktarda egzersiz yaptığından emin olun. Yorucu bir yürüyüş veya getirme oyunu, köpeğinizin ayrılık kaygısını azaltmak için uzun bir yol kat edebilir. Yavru köpeğiniz uykulu hissettiğinde, vedalaştıktan sonra evdeki eşyalara zarar verme veya deli gibi havlama olasılıkları azalacaktır.

Ayrılma ve Geri Gelme Pratiği Yapın
Daha geç bir işe dönüş tarihiniz varsa, evcil hayvanlarınızı gelecekteki yokluğunuz için hazırlamak için iyi bir fırsat olabilir. Kısa bir süre sonra ayrılıp geri dönerek patili dostunuzu yeni bir rutine sokabilirsiniz. Bu, evcil hayvanlarınıza, aslında geri döneceğinize dair güvence verecek ve sabah işe giderken olağandışı görünmeyecek.

Sakinleştirici Takviyeleri Deneyin
Ofis temposuna dönmek yeterince stresliyken bir de patili çocuğunuzun evde ne yaptığı konusunda endişelenmek istemezsiniz. Neyse ki Kool Kat Difüzör ya da Spreyleri ya da Composure gibi kedinizi ve köpeğinizi uyuşukluk yaratmadan sakinleştirip anksiyetesini azaltan takviyeler evcil hayvanınızın rahatlamasına ve ayrılık kaygısını yatıştırmasına yardımcı olabilir. Gün boyunca içinizin rahat etmesini sağlamak için ayrılmadan 30 dakika önce onlara lezzetli bir ödül maması şeklinde olan Composure çiğneme tableti verin. Ya da kedinizin evde en çok bulunduğu ortama bir Kool Kat difüzör yerleştirin.
 
Siz ve evcil hayvanınız için ofis hayatına geri dönmenin stresini atmanıza yardımcı olacak bu basit ipuçlarını deneyin. Daha ciddi ve önü kesilemeyen bir durum varsa, evcil hayvanınızın davranışları hakkında veteriner hekiminize danışmanızı öneririz.
Yükleniyor...