Kedilerde Davranış Bozukluğu

Tarih: 11.10.2022 13:34
Kedilerde Davranış Bozukluğu
Evcil hayvanınız da tıpkı biz insanlar gibi ruhsal ve fiziksel değişimlere uğrar. Kediler asosyal, soğuk davranışlar sergileyen ve kalabalıktan kaçan hayvanlar olarak nitelendirilse de aslında bu özellikleri tam olarak onlarla özdeşleştiremeyiz.
Evcil hayvanınız da tıpkı biz insanlar gibi ruhsal ve fiziksel değişimlere uğrar. Kediler asosyal, soğuk davranışlar sergileyen ve kalabalıktan kaçan hayvanlar olarak nitelendirilse de aslında bu özellikleri tam olarak onlarla özdeşleştiremeyiz. Onların da kimi zaman sosyal bir alanı gözlemlemesi, size karşı sevecen olması ve sevgisini gösterebilmesi oldukça beklenen durumlardır. Kedilerin hayatlarında bu duygular ve durumlar değişime uğrayabilir. Sahipleri tarafından anlaşılamayan bozukluklar seyredebilir. Kedilerin fizyolojik olarak uğradığı değişimlerin yanı sıra psikolojik değişimler de olabilir. Davranış bozukluğuda bu değişimlerden biridir. Davranış bozuklukları çeşitli şekillerde kendini gösterebilir ve altında yatan farklı sebepler olabilir.
 
Kedilerdeki davranış bozukluklarında en fazla görülenler agresyon, depresyon, maternal bozukluk, pika sendromu, cinsel bozukluklar, strese girme, beslenme bozukluğu ve uyku sorunudur.
 
Agresyon
Farklılıklara duyar gösteremeyen kediler agresyon şeklinde normal olmayan davranışlar gösterebilir. Stres ve baskı durumlarında artan agresif hareketler belli davranışlarla kendini gösterebilir. Agresyonun altında yatan nedenler birden fazladır. Saldırıya bağlı, üstünlük kurma amaçlı, avlanmaya bağlı, yavru kedilere karşı, hiparaktiviteye bağlı agresyon, ağrıya bağlı agresyon ya da nedeni bilinmeyen kaynaklı agresyon kedide kendini gösterebilir.
 
Agresif hareketler sosyal bir ortamda diğer kedilere saldırma ya da omurga bölgesindeki tüyleri kabartma, idrar ile kendine ait yerleri belirleme, eşyaları aşırı sahiplenme ve tırmalama olarak görülebileceği gibi diğer kedilerden korkma, kendini iyice küçülterek kuytulara saklanma, donakalma olarak da ortaya çıkabilir.
 
Depresyon
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
 
Maternal Bozukluk
Anne kedinin yavrusuna bağlanamaması, onu reddetmesi maternal bozukluk olarak isimlendirilir. Anneliği süresince hamileliğini ve yavrusunu kabullenmeyen anne kedi, doğumdan sonra da yavrusuna yuva yapmayı ve emzirmeyi reddeder. Maternal bozukluktaki içgüdüsel sorunlar bir çeşit davranış bozukluğudur.
 
Pica Sendromu
Kedilerde fizyolojik nedenlerden kaynaklı başlayan ancak zamanla davranış bozukluğuyla kendini belli eden bu sendromda normalden farklı davranışlar belirleyici olabilir. Vücudunda bir ağrı, karaciğer hastalıkları, mide sorunları gibi gastrointestinal nedenlerden kaynaklı yeme bozuklukları başlayabilir. Bu sorun ip, tel, kıl gibi esin olmayan nesnelerin yenmesi ile kendini gösterebilir. Var olan yeme bozukluğu besin olmayan bu maddelerin tüketimi ile daha kötü şekilde seyredebilir.
 
Kızgınlığa Bağlı Davranış Problemleri
Kedilerde kızgınlığa bağlı davranış problemleri sık görülür. Çiftleşme isteği, çevredeki nesnelere, sahibinin bacağına yönelme veya karşı cinse koku bırakma amaçlı çeşitli yerlere idrar yapma ve yüksek sesle miyavlama en fazla görülen davranışlardır. Bu durumun tam aksine çiftleşmeden kaçınma, karşı cinse istek duymama, diğer kedilerden izole bir yaşam şekli de görülebilir. Bu durum çoğunlukla anksiyete ile ilişkilendirilir.
 
Stres Kaynaklı Durumlar
Kedilerde strese girme hem davranışlarla kendini belli edebileceği gibi hem de uyku ve yeme bozukluğu olarak ortaya çıkabilir. Sahibini kaybetme, bakım vereninin değişmesi, eve gelen yabancılar tarafından fazla sevilmesi, özellikle küçük çocuklar tarafından sıkıştırılması, uzun zamandır yaşadığı yerin değişmesi, tuvalete erişiminin kısıtlanması kedilerin strese girmesine neden olan en önemli nedenler arasındadır.
 
Kedinizde normalden farklı davranışlar ve yaşam şekli doğru terapi ve ilaç tedavisi ile çözülebilir. Kedinizi uzman bir veteriner hekime götürdükten sonra gerekli ilaçları ise güvenilir adreslerden biri olan Yeniçağ Ecza Deposu’nun geliştirdiği formüllerden temin edebilirsiniz.
Yükleniyor...